.

Stigende global utilfredshed med demokratiet

Centre for the Future of Democracy er et nyt center som Bennet Institute for Public Policy ved universitet i Cambridge har oprettet. Centret har stået for udgivelsen i januar af en global analyse af tilfredsheden med demokratiet i 2019 (Global Satisfaction with Democracy Report 2020). Analysen viser desværre, at ikke siden analysernes start i halvfemserne har befolkningernes tilfredshed med deres demokratier været så lav som i 2019.

I 2019 var det kun 42,5% af befolkningen, der var tilfredse med det demokrati, som de lever under,  - i halvfemserne var det lidt over halvdelen, der var tilfredse. Det er ikke gået jævnt ned af bakke med tilfredsheden over perioden, faktisk steg til tilfredsheden frem til 2005, hvor 62,1% var tilfredse med deres demokrati.

Den stigende utilfredshed viser sig stort set over en bred kam landene imellem om end der naturligvis er forskelle. Rapporten spekulerer i årsagerne til udviklingen. Befolkningen i mange forholdsvis nye demokratier har oplevet at deres demokrati ikke har kunnet levere på bekæmpelse af korruption og anden kriminalitet, på lighed for loven og andre elementer af god regeringsførelse samt på økonomisk vækst. Men også i veletablerede demokratier som USA, Storbritannien og nogle af landene i Euro-zonen er tilfredsheden i bund, hvilket tilskrives dårlig økonomisk krisehåndtering, korruptionsskandaler, forskellige uløste politiske kriser (indvandring, klima mm.).

Der er dog også små lyspunkter. Øer af tilfredshed findes blandt europæiske lande, så som Danmark, Norge, Holland, Schweiz, der er karakteriseret af stabil økonomi kombineret med god regeringsførelse. Også i nogle af demokratierne i Sydøstasien (eksempelvis Philippinerne og Indonesien) er der på trods af problemer i de demokratiske institutioner en stabil tilfredshed med demokratierne, hvilket tilskrives den stabile økonomiske vækst, der har været i disse lande i de senere år.

Dyk selv ned i rapportens detaljer via dette link: https://www.bennettinstitute.cam.ac.uk/publications/global-satisfaction-democracy-report-2020/