22.06.2022. Ekspertgruppen om demokratiske virksomheder barsler med anbefalinger

Der findes ca. 20.000 demokratiske virksomheder i Danmark, der tilsammen står for knap 10% af den samlede omsætning blandt alle virksomheder. Demokratiske virksomheder står altså for en ganske væsentlig del af den økonomiske aktivitet i den private sektor. Ser man imidlertid på tilvæksten er nye demokratiske virksomheder, så er den meget lav: Kun 114 er etableret i perioden 2019-21, hvilket svarer til beskedne 1,1% af samtlige nye virksomheder i samme periode.

Dette er baggrunden for nedsættelsen af ekspertgruppen med Erhvervsstyrelsen, Erhvervsministeriet og Skatteministeriet som sekretariat.

En demokratisk virksomhed er ikke en selvstændig virksomhedsform og er derfor heller ikke særskilt reguleret. En demokratisk virksomhed kan frit organiseres inden for de eksisterende virksomhedsformer.

Ekspertgruppens arbejder med fem hovedtyper af demokratiske virksomheder:

  • Forbrugerejede virksomheder (eksempel COOP)
  • Medarbejderejede virksomheder (eksempel konsulentfirmaet Analyse og Tal)
  • Producentejede virksomheder (eksempel ARLA)
  • Foreningsejede virksomheder (eksempel Nykredit og Totalkredit, som ejes af Foreningen Forenet Kredit)
  • Multistakeholder virksomheder, som er virksomheder, hvor forskellige ejerformer indgår i samme virksomhed

Ekspertgruppen fremkommer med en række anbefalinger, der skal lette etableringen og driften af demokratiske virksomheder bl.a. indenfor områder som

  • Lettelse af omdannelse af eksisterende virksomheder til demokratisk virksomhedsform
  • Generationsskifte til medarbejdere
  • Finansieringsmuligheder
  • Mere rummelige rammer for kommunikation med medlemmer

Ekspertgruppen leverer også anbefalinger om principper for god ledelse af demokratiske virksomheder. Et flertal af ekspertgruppens medlemmer kan dog ikke gå ind for en etablering af en egentlig lovmæssig definition af demokratiske virksomheder.

Ekspertgruppens anbefalinger, der også omfatter kommissorium samt ekspertgruppens sammensætningen kan findes som pdf vha. dette link:

https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/her-er-anbefalingerne-som-skal-forbedre-forholdene-for-demokratiske-virksomheder?publisherId=5540552&releaseId=13653854